حجتالاسلام والمسلمین محمد ابوطالبی، عضو شورای علمی دائرةالمعارف پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم در گفتوگو با ایکنا؛ بیان کرد: جلد 15 دائرةالمعارف تاکنون به چاپ رسیده است و مجلدات 16 و 17 نیز در دست تهیه است و تا پایان امسال به چاپ خواهد رسید.
وی با بیان اینکه هر جلد از این دائرةالمعارف واجد حدود 100 مقاله است عنوان کرد: مداخل گزینش شده برای دائرةالمعارف یا موضوعاتی است که در قرآن کریم نسبت به آنها صراحت وجود دارد و بر آن در قرآن تصریح شده است و یا موضوعاتی است که در مورد آنها به نحوی صحبت شده است، اما تصریح واژگانی و اصطلاحی در آن وجود ندارد.
رویکرد شیعی و در عین حال منصفانه به عقائد دیگران
ابوطالبی در پاسخ به این سؤال که در دنیا دائرةالمعارفهایی در مورد قرآن کریم نوشته شده است، وجه تمایز دائرةالمعارف پژوهشکده با دیگر دائرة المعارفها چیست؟ تصریح کرد: ویژگی دائرةالمعارف پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم شیعی بودن آن است؛ این دائرة المعارف براساس اصول و عقائد شیعه نوشته شده است اگرچه این به معنای عدم استفاده از روایات اهل سنت نیست.
وی بیان کرد: سعی شده تا این دائرةالمعارف بی طرفانه نوشته شود و از روایات اهل سنت هم بهره بردهایم ولی اصول آن مبتنی بر عقائد تشیع است و عقائد دیگر مذاهب اسلامی نیز به صورت منصفانه در مقالات مربوطه نقد شده است ضمن اینکه مثلا بیشتر موضوعاتی که در دایرةالمعارف قرآن لیدن هلند از سوی غربیها نوشته شده مربوط به مسائل پیرامونی قرآن و حوال القرآنی است، در حالی که دایرةالمعارف قرآن مرکز فرهنگ و معارف قرآن به همه آنچه که در قرآن اشاره شده، پرداخته است.
احترام به مقدسات مذاهب
عضو شورای علمی دائرة المعارف پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم با تاکید بر احترام به مقدسات پیروان مذاهب دیگر در دائرة المعارفنویسی و رعایت دقیق این مسئله در دائرة المعارف پژوهشکده تصریح کرد: این دائرة المعارف در نقد دائرة المعارف لیدن نوشته نشده است ولی اگر شبههای در حال حاضر در فضای علمی جهان مطرح باشد یا در رسانهها و فضای مجازی بیان شود تلاش کردهایم تا به آن پاسخ بدهیم.
ابوطالبی در بخش دیگری از این گفتوگو و در مورد وضعیت درس اخلاق و اخلاق عملی در حوزه علمیه گفت: تا جایی که بنده اطلاع دارم دروس اخلاق در حوزه و تقریبا در بسیاری از مدارس علمیه در حال برگزاری است که حوزه عمومی اخلاق را پوشش میدهد.
وی با بیان اینکه برخی از روزها به خصوص پنج شنبهها و ایام خاص مانند ماه رمضان، دروس اخلاقی تخصصی نیز با حضور استادان برجسته اخلاق برگزار میشود اظهار کرد: راهکار تحقق اخلاق عملی در حوزه این است که در بدو ورود طلاب به حوزه علمیه آنان از وجود استادانی بهرهمند شوند که اخلاق در رفتار و سلوک آنان وجود دارد.
وی در پاسخ به این سؤال که در دنیای غرب در مورد اخلاق کاربردی کارهای تحقیقی و مطالعات خوبی صورت گرفته است و آیا حوزه به این مسائل هم ورودی پژوهشی داشته یا خیر؟ اظهار کرد: پژوهشکده اخلاق دفتر تبلیغات اسلامی کارهای تخصصی خوبی در این زمینه داشته و نوآوری کرده است.
تدوین منشور اخلاقی انتخابات
ابوطالبی تصریح کرد: یکی از کارهای این پژوهشکده که کاملا کاربردی بوده و در اختیار فضای عمومی جامعه هم قرار گرفت تدوین منشور اخلاقی انتخابات بود همچنین چندین مجله تخصصی اخلاقی هم در حوزه در حال تولید است که از جمله اخلاق وحیانی و مجله اخلاق دفتر تبلیغات اسلامی حوزه است.
عضو شورای دائرةالمعارف پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن بر لزوم ورود به مسائل نو در علوم مختلف تاکید کرد و افزود: در حوزه علمیه کارهای نو و جدید زیادی در حال انجام است که ثمرات آن در آینده بیشتر نمایان خواهد شد.
ابوطالبی تصریح کرد: در دائرةالمعارف قرآن کریم هم مقالاتی به موضوع اخلاق اختصاص داده شده است؛ قرآن کریم فراتر از تبیین احکام شرعی و مسائل اعتقادی، دریایی از مسائل اخلاقی است به همین جهت هم، پژوهشکده فرهنگ و معارف در کنار کار دائرة المعارف، دانشنامه قرآنی اخلاق را هم منتشر کرده است که کاری با عظمت محسوب میشود.
یادآور میشود دائرة المعارف قرآن پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم دارای سه هزار مدخل است که ۱۱۲ مدخل آن علوم قرآن و ۳۶۲ مدخل اسما و صفات و ۷۵۰ مدخل اعلام مصرّح و غير مصرّح، و بقيه موضوعات و مفاهيمى است كه در قرآن يا به آنها تصريح شده و يا از آيات برداشت مىشود که این مجموعه در نهایت در ۳۰ مجلد تدوين و تنظيم خواهد شد.
انتهای پیام